Stemontwikkeling

Vanwege de tekst op de uitnodiging ‘Gebruik je zangstem als spreekstem’, had ik me opgegeven. Het werd een hele uitdaging. Had ík een zangstem? 

De workshop stemontwikkeling vond plaats in De Loods, waar ik normaal yogalessen volg. Die avond lag ik niet op de dieporanje, fluweelzachte vloerbedekking om lichaam en geest in balans te brengen, maar zat ik op een witte plastic kuipstoel met beide voeten op de grond.
Het leek me interessant om de beweeglijkheid van mijn stem eens te ontdekken en fijn om te ervaren hoe ik mijn stem in de juiste balans kon gebruiken in mijn communicatieve baan. Omdat ik qua zang geen natuurtalent ben, koos ik tactisch voor een lege stoel tussen twee heren. De mannen, bas en bariton, zouden zo luid klinken dat ik onhoorbaar zou zijn. Althans, dat dacht ik.
Met tien deelnemers, waaronder de zangdocente (een mezzosopraan) brachten we gezamenlijk klanken voort. De gekke bekken die we trokken, vond ik bijzonder grappig en het gezang klonk hemels onder de grote mystieke kroonluchter.
Toen moesten we solo. Oef! Daar was ik niet zo blij mee! In mijn beleving zong ik zo vals als een kraai. Toch bleek ik die avond niet de valste stem te hebben en het deed er eigenlijk ook niet toe. We waren er om iets te leren … en ik héb iets geleerd:

Er is nog werk aan de winkel.
Veel werk!

Stemontwikkeling

Share