Biografie

Een biografie over mezelf schrijven. Hm, dat is nog niet makkelijk, dacht ik toen ik eraan begon. Herinneringen die een grote impact op me hebben, zowel positief als negatief, kwamen naar boven. Jij hebt vast ook herinneringen die je altijd bijblijven. Die van mij heb ik verwerkt in mijn biografie. En, het was eenvoudiger dan ik in eerste instantie dacht. Je gaat gewoon zitten en je schrijft.

Warm nest
Mijn naam is Agnes van Overveld. Ik ben geboren en getogen in Brabant. In 1963 kwam ik ter wereld in Nispen, een dorp aan de Belgische grens. Ik ben een bakkersdochter en de oudste van vier. Bakkerij UijtdeHaag, het was een begrip in Nispen en omstreken. Zelfs vanuit Lier (BE) kwamen klanten eierkoeken en anijsbrood kopen. Ik groeide op in een warm nest, letterlijk en figuurlijk. Mijn lieve vader Karel en mijn vrolijke, levenslustige moeder Lies staken al hun liefde in hun gezin en bedrijf. Tijdens mijn onbezorgde jeugd werd ik elke ochtend wakker met de geur van vers brood. Heerlijk vond ik dat! Maar er moest ook hard gewerkt worden. Ik groeide voorspoedig op tot een jongedame. Of is ‘sportief jongensachtig meisje’ beter verwoord? Wat ik het liefst deed, was namelijk: met de jongens voetballen op het voetbalveld achter de bakkerij.

Liefde
Op zestienjarige leeftijd kreeg ik een relatie met Ron en in 1984 trouwden wij en werd mijn naam Agnes van Overveld-UijtdeHaag. Ron kwam in Nispen wonen, waar we een gezellig huisje huurden.

Volwassen
Toen ik tweeëntwintig jaar was, werd ons bakkersgezin hard getroffen; moeder werd ernstig ziek. Ze overleed op vijfenvijftigjarige leeftijd aan kanker. Mijn zus, broers en ik steunden vader en met zijn allen zorgden we dat de bakkerij annex kruidenierswinkel bleef draaien. Maar het verlies van echtgenote en moeder, die de spil van het gezin was, bleef een groot gemis. Nog geen drie jaar later werd ons gezin opnieuw getroffen. Vader werd ook ongeneeslijk ziek. De zaak, een familiebedrijf, werd in overleg met vader verkocht.

Hij overleed op 58-jarige leeftijd. Mijn zus, broers en ik hadden het zwaar. Heel zwaar. En ja, aan mijn moeder beloofde ik goed voor vader te zorgen. Vanzelfsprekend! Aan mijn vader beloofde ik goed voor mijn zus en broers te zorgen. Vanzelfsprekend. Al op jonge leeftijd droeg ik dus een grote verantwoordelijkheid en werd ik snel volwassen.

Rijkdom
In 1990 verhuisden Ron en ik naar Schijf, ook een Brabants dorp aan de Belgische grens. In Nispen was inmiddels onze oudste dochter geboren en in Schijf kregen we er nog een zoon en dochter bij. Gelukkig konden we onze kinderen een onbezorgde jeugd geven. Inmiddels hebben ze alle drie hun vleugels uitgeslagen en zijn het volwassen mensen om trots op te zijn. Ron en ik zijn ondertussen al weer meer dan dertig jaar getrouwd. Lucky me!

Life changing moment
In 2010 kreeg ik hersenvliesontsteking. Ik was zevenenveertig jaar en het veroorzaakte een breuk in mijn levenslijn, zoals ik dat altijd zeg. Dat ís zo, vóelt zo voor mij. In één klap was mijn oude leven voorbij (en dat van mijn gezin). In eerste instantie leverde het een hoop ellende op, maar ik heb er een positieve draai aan weten te geven. Het was hard werken, op tijd rusten en zoeken naar balans op meerdere fronten. Leren leven met een veranderd brein betekent je gedrag aanpassen. Soms valt me dat nog zwaar. Toch durf ik te zeggen dat ik mooie dingen moest achterlaten, maar er prachtige dingen voor heb teruggekregen!

Vrijwilligerswerk
Twee maal in de week begeleid ik een blinde vrouw, zodat zij kan deelnemen aan onze visuele wereld. Vrijwilligerswerk, daar krijg je veel voor terug. Ik geloof dat ik op de wereld ben om anderen te helpen, want de liefde en waardering die ik daardoor ontvang doet me stralen. Althans, dat wordt gezegd.

Tot slot
De herinneringen die mij bijblijven zijn verwerkt in mijn biografie. Ze maakten mij tot wie ik nu ben, droegen bij aan hoe ik vandaag de dag in het leven sta. Toen mijn moeder op jonge leeftijd stierf, brak er een stuk uit mijn hart. Toen mijn brein veranderde, was ik soms de wanhoop nabij. Het bepaalde het verloop van mijn leven. Het harde werken wat ik van huis uit aanleerde, heb ik ingezet. Mijn doorzettingsvermogen heeft me gesteund en ten slotte veranderde het positieve denken mijn leven. Dat doet het nog steeds…

Ik ben een gelukkig mens!

Was getekend,
Agnes van Overveld,
Auteur van Windkracht 6

Mijn eerste verjaardag.
Mijn eerste verjaardag