Interview met Ferry Molenaar

Op een vrijdag in augustus 2016 kwam hij met de trein van Nijmegen naar Etten-Leur: Ferry Molenaar. Ik herkende hem van YouTube – ik had hem tevoren gegoogeld – en aan zijn blindengeleidehond. Gewend om met blinde mensen om te gaan, was ik al. Een blindengeleidehond in mijn auto had ik echter nog nooit gehad. Ik ben allergisch voor honden. Maar voor Jane maakte ik graag een uitzondering. Een allergietablet maakte dat mogelijk. Met de trouwe viervoeter op de achterbank, en Ferry naast me, reed ik naar mijn blinde vriendin Ria.

Ferry bracht ons een bezoek namens Radio 509. Ferry is reporter en deejay. En wat voor één. Zijn stem: prachtig! Tijdens een lunch startte hij het vraaggesprek. Het tikken van lepels in soepkoppen is dan ook te horen. Praten met volle mond ook. Oeps!
Het interview ging over Windkracht 6, het boek van Ria en mij. Dat de blinde Ferry op ons pad kwam, was geen toeval. Het Oogfonds had Radio 509 ingeseind. En dat is natuurlijk geweldig; zo wordt ons verhaal en de speciale Oogfonds-actie, die tot 31 december 2016 duurt, op een fantastisch leuke manier de wereld in geslingerd. Voor iedereen die horen wil!

Sinds dit interview met Ferry is mijn respect voor visueel gehandicapten wéér gegroeid. Ons gesprek riep vragen bij me op. En guess what: ik mocht Ferry interviewen!

 1. Wie is Ferry Molenaar in vijf woorden omschreven?
  Een gezellige, positieve, kritische en muzikale doorzetter.
 2. Hoeveel lentes ben je jong?
  Zesentwintig.
 3. Ben je blind geboren of geworden?
  Ik ben later blind geworden, al heb ik nooit goed kunnen zien. Toen ik geboren werd zag ik ongeveer vijf tot zeven procent. Toen ik ouder werd, ging dit steeds verder achteruit.
 4. Je hebt een prachtige (radio)stem. Heb je die van nature of is die zo getraind?
  Die heb ik van nature zo. Natuurlijk heb ik wel logopedie gehad om beter om te leren gaan met mijn stem, maar verder heb ik er niets voor hoeven doen.
 5. Wat is moeilijker? Radio maken of tv.
  Het is allebei uitdagend! TV is moeilijk omdat je er altijd heen moet. Zonder beeld is er namelijk geen tv. De combinatie van beeld en geluid is soms erg lastig en kost veel tijd. Radio is ook moeilijk; juist omdat je geen beeld hebt. De kunst van het maken van een radioprogramma zit hem daarom in het creëren van dat beeld bij de luisteraar, zonder dat beeld te laten zien. Als ik bijvoorbeeld aan je vraag of je aan een boom wil denken, zie jij een andere boom dan dat ik zie, maar het verhaal blijft altijd hetzelfde. Dat maakt radio misschien wel iets moeilijker of uitdagender dan tv.
 6. Monteer je radio-interviews zelf?
  Nee, bijna nooit. Los van het feit dat het me veel tijd kost, vind ik het makkelijker als iemand anders voor mij beslist wat er wel en niet in een eindmontage komt. Andersom heb ik dit in het verleden ook voor vrienden en collega’s gedaan.
 7. Je vertelde me dat je een absoluut gehoor hebt. Wat is dat? En heeft het voor- en nadelen?
  Een absoluut gehoor betekent dat je precies hoort tussen welke hertz frequenties een bepaald geluid zich bevindt, in welke toonsoort dat past of welke noot het is. Het voordeel van een absoluut gehoor is dat je goed met geluid kan werken. Een nadeel is dat de meeste onvolkomenheden op het gebied van geluid je niet ontgaan! Dit kan soms best irritant zijn.
 8. Je bent met de trein gekomen. Gaat reizen met de trein altijd goed?
  Ja en nee. Reizen met de trein levert voor mij geen problemen of uitdagingen op. En tuurlijk gaat het niet altijd goed, maar de ergenissen die ik ondervind aan het reizen met de trein verschillen niet met die van andere treinreizigers.
 9. Wat zijn je ambities en waar sta je over vijf jaar?
  Mijn ambitie is om van het leven te genieten, zoveel mogelijk leuke dingen te doen, het zo gezellig mogelijk te maken. Ik ben daarom ook gestopt met het plannen van mijn leven. Ik ga nu studeren, maar waar ik over vijf jaar sta… geen idee. Dat zie ik dan wel weer.
 10. En dan heb ik nog één vraag die alleen jij begrijpt: drink je koffie of thee?
  Koffie, want ik ben al lelijk! Haha.
  Ferry Molenaar in de radio-studio
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *